Ik ben Diny Brummelman
overleden op 13 januari 2022

Wij, mijn man Rein en ik, zijn privé begonnen in Spanje in de jaren 80, waar wij op vakantie kennis maakten met een asiel in Alicante. Bij thuiskomst hebben wij de kans gekregen een stukje in de Telegraaf te schrijven, dankzij Henk van der Meijden. Met het eerste donateursgeld zijn wij dat asiel gaan opknappen. Natuurlijk is het  “hoort zegt het voort” en kwam ook Benidorm om hulp vragen. Zo waren er in een mum van tijd vele aanvragen uit Spanje. Met mijn Rein als voorzitter, penningmeester Dick van der Lugt, 2 bestuursleden, de Dierenbescherming en mijzelf als secretaresse, is de stichting opgericht. Nu alweer 28 jaar geleden. Ik beschouw de stichting als mijn levenswerk; ik hoop dat ik het prachtige werk ondanks mijn hoge leeftijd nog lang kan voortzetten.

Lees verder 

Ik ben Jan Kok

Toen ik in augustus 1996 op het landelijk bureau van de Dierenbescherming in dienst trad, werden mijn ervaringen met dierenwelzijn geïntensiveerd. Al snel maakte ik kennis met Diny Brummelman van de Stichting Buitenlandse Asielen. Zij vroeg mij in 2001 of ik als kascommissielid zou willen werken om jaarlijks de administratie te controleren en het gevoerde beleid te beoordelen.

In 2007 volgde ik Dick van der Lugt op als penningmeester en een aantal jaren later kreeg ik een gecombineerde functie in het bestuur (secretaris/penningmeester). Vanaf 2021 draai ik als voorzitter/penningmeester mee in het bestuur.

Ik ben Emmie Poutsma

Zo lang als ik mij herinneren kan zet ik mij in voor de verschoppellingen, de afdankers en de ongewenste dieren.  Overal waar ik ben valt mijn oog op een ondervoede hond, een schurftig katje of een moederloze vogel. Ik wil aan het leed van dieren gewoon iets meer doen. Daarom zat ik enige tijd in het bestuur van de Dierenbescherming, afdeling Leiden. Nadat de afdeling Leiden bij een reorganisatie werd opgeheven meldde ik mij aan voor een bestuursfunctie bij de SBA.   De SBA heeft hele korte lijnen met de beheerders van de asielen; daarom horen wij direct over hun (vaak grote) problemen, hun zorgen en hun droomwens. Vaak kunnen we er, met behulp van onze donateurs, veel aan doen. We horen van de overgelukkige beheerders de behaalde en door SBA gefinancierde resultaten en dat voelt erg goed. We hebben al zo ontzettend veel moois voor elkaar gekregen en we gaan, als het ons meezit, gewoon door!

Ik ben Linda van Gelder

Ik geef om mens en dier. En waar dat kan probeer ik een handje te helpen; meer te doen dan alleen maar geld geven. Zo ben ik taalcoach voor mensen die met de Nederlandse taal geholpen willen worden. En ben ik bestuurslid bij de SBA. Een stichting die samen met de donateurs een aantal (hoofdzakelijk) Europese asielen en dieren helpt. Met structurele donaties en extra donaties wanneer de nood hoog is. Het contact met de asielen is verrijkend. Ik besef hierdoor wat de verschillen zijn tussen de Europese landen in dierenwelzijn, milieu en duurzaamheid. En dat maakt mijn werk interessant en zinvol.

 

Over de SBA

De Stichting Buitenlandse Asielen (hierna te noemen: SBA) ondersteunt al sinds 1983 dierenasielen, hoofdzakelijk in Europa en een aantal in andere werelddelen. De stichting is opgericht door Rein en Diny Brummelman. Tijdens een van hun vele reizen kwamen zij in contact met asielen en de nood die daar heerste. Samen met de Dierenbescherming hebben zij de SBA opgericht. Op een zeker moment ondersteunde de SBA zo’n 40 asielen over de hele wereld, dankzij de enorme loyale steun van donateurs. En wanneer een asiel op eigen benen kon staan, werd afscheid genomen van dat asiel. In ons overzicht van dierenasielen leest u welke dierenasielen wij momenteel financieel ondersteunen. Incidenteel ondersteunen wij projecten. Hierover leest op de website of onze social media.

De SBA is een stichting zonder winstoogmerk (ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 41158311). Het team SBA bestaat uit de bestuursleden die zich hiervoor hebben voorgesteld. De SBA kan haar belangrijke en noodzakelijke werk alleen maar doen met de hulp van haar donateurs. Zij zorgen ervoor dat wij ook in de komende jaren de helpende hand kunnen blijven bieden aan de dierenasielen.

Beleidsuitgangspunten

Werkwijze
Hoofdactiviteit van de SBA is het financieel en bestuurlijk-organisatorisch ondersteunen van buitenlandse dierenasielen die zelf niet in staat zijn een verantwoorde opvang in stand te houden. Daarbij gaan wij niet over een nacht ijs. Een asiel komt (pas) voor structurele steun in aanmerking, nadat we hebben vastgesteld dat het om een betrouwbaar en levensvatbaar initiatief gaat. Daarbij worden werkwijze, beleid en administratie terdege doorgelicht en investeringsaanvragen grondig op hun haalbaarheid gecheckt. De SBA werkt immers met geld van donateurs die op haar deskundigheid en betrouwbaarheid rekenen.

De SBA is een vrijwilligersorganisatie met een ‘eigen’ gezicht en identiteit, die echter ook openstaat voor samenwerking met andere organisaties. In dat kader hebben wij bijvoorbeeld contact met onder andere de Dierenbescherming.
In enkele gevallen financiert de SBA (ook) initiatieven vanuit asielen die bijdragen aan een meer fundamentele oplossing van het zwerfdierenprobleem in een land. Zo ondersteunen wij ter plekke chipacties en sterilisatiecampagnes. Daarbij worden grote aantallen zwerfdieren gechipt en gecastreerd/gesteriliseerd, om zo de ongebreidelde groei van populaties honden en katten tegen te gaan.
De SBA pakt het zwerfdierenprobleem ter plaatse aan. Dat wil zeggen dat wij geen dieren importeren naar Nederland.

Beleidsplan
Hoofdlijnen van het actuele beleidsplan

  • Dierenasielen die al jaren een financiële ondersteuning in hun exploitatiekosten van de SBA ontvangen, blijven die, bij gebleken noodzaak, ontvangen.
  • Wij nemen geen nieuwe asielen meer onder onze hoede. Aanvragen door asielen worden afgewezen.
  • Alle door ons ondersteunde asielen komen voor projectfinanciering, mits voorafgaand onderbouwd met een goed plan met offerte(n), in aanmerking voor een financiële bijdrage (mits projectbedrag in verhouding staat met het banksaldo en de projectbedragen die andere asielen ontvangen).
  • Alle dierenasielen die een bijdrage ontvangen, hebben de verplichting regelmatig verslag te doen van hun activiteiten. Bij projectfinanciering is dit ook voorwaarde.
  • De SBA beoogt vergroting van het aantal donateurs. Doneren kan bij de SBA eenmalig, maar bijvoorbeeld ook periodiek.
  • Donateurs en andere sympathisanten die de doelstelling en activiteiten van de SBA onderschrijven, ontvangen tweemaal per jaar een nieuwsbrief. In de nieuwsbrief vertellen de dierenasielen zelf over het reilen en zeilen over het afgelopen halfjaar.
  • Social media worden actief ingezet om regelmatig nieuws te delen over de dierenasielen. De berichten op social media roepen op tot donateurschap.

 

Verantwoording over 2020

Verantwoording over 2021